EKSEM

Seboreisk eksem

Seborreisk eksem er en ofte forekommende lidelse i hodebunn og ansikt, men det kan også forekomme andre steder på kroppen. 

Eksemet har en tendens til å opptre periodisk, og er vanligst i vinterhalvåret. Årsaken til lidelsen er ikke kjent, men den vanligste oppfatningen er at den skyldes unormalt stor forekomst av soppene pityrosporum ovale og malassezia ovale, kjemisk påvirkning (sterke hårvaskemidler, konserveringsstoffer i hårpleiemidler og kosmetikk), luftforurensning og/eller stress - alle disse elementene i forbindelse med overproduksjon av talg (hudfett) i hudens talgkjertler. Soppen, som finnes normalt på huden, omdanner hudfettet til frie fettsyrer, som irriterer huden og skaper betennelse. Det antas at lidelsen også kan være arvelig betinget.

Seborreisk eksem forekommer i perioder - særlig om vinteren - hos mer enn 40 % av befolkningen mellom 18 og 50 år, og kan være både plagsom og godt synlig. Lidelsen regnes som en sykdom, men det er bare symptomene som kan behandles.

Det er vanlig å behandle lidelsen med kortison eller antimykotika. Slike preparater kan være skadelige for huden ved hyppig bruk over lengre tid. Kortison har rask virkning, og er innrettet mot selve betennelsen, men tar ikke knekken på soppen, og kan bare brukes i kort tid av gangen. Behandling med kortison ser ut til å skape hyppigere og alvorligere utbrudd av eksemet, og kan dessuten medføre degenerering av hudcellene, abnorm hårvekst, lyse flekker i huden og utvidelse av de små blodårene i huden (rødming).

Antimykotika er legemidler mot soppinfeksjoner, og inneholder vanligvis gift som tar knekken på soppen og dermed reduserer betennelsen i huden. Vanligste bivirkninger er irritasjon i og uttørking av hårsekkene, samt allergiske reaksjoner. Noe av soppen vil som regel overleve, og kan utvikle resistens mot preparatene.

Mange sjampoer som du får kjøpt mot flass eller fett hår i faghandelen eller på supermarkedet har ingen klinisk vurdering, og er ofte skadelig for ømfintlig hud. Vanlige sjampoer mot flass og fett hår gjør neppe annet enn å vaske håret rent for flass og fett. Hyppig vask tørker ut hodebunnen og medfører økt produksjon av hudfett. Man vi da kunne oppleve et stadig fetere hår og enda hyppigere behov for å vaske håret. Da øker også faren for seboreisk eksem. Og probemet er fremdeles ikke løst.