Eksem

Seboreisk eksem
Seborreisk eksem er en ofte forekommende lidelse i hodebunn og ansikt, men det kan også forekomme andre steder på kroppen. Eksemet har en tendens til å opptre periodisk, og er vanligst i vinterhalvåret. Årsaken til lidelsen er ikke kjent, men den vanligste oppfatningen er at den skyldes unormalt stor forekomst av soppene pityrosporum ovale og malassezia ovale, kjemisk påvirkning (sterke hårvaskemidler, konserveringsstoffer i hårpleiemidler og kosmetikk), luftforurensning og/eller stress - alle disse elementene i forbindelse med overproduksjon av talg (hudfett) i hudens talgkjertler. Soppen, som finnes normalt på huden, omdanner hudfettet til frie fettsyrer, som irriterer huden og skaper betennelse. Det antas at lidelsen også kan være arvelig betinget.

Seborreisk eksem forekommer i perioder - særlig om vinteren - hos mer enn 40 % av befolkningen mellom 18 og 50 år, og kan være både plagsom og godt synlig. Lidelsen regnes som en sykdom, men det er bare symptomene som kan behandles.

Det er vanlig å behandle lidelsen med kortison eller antimykotika. Slike preparater kan være skadelige for huden ved hyppig bruk over lengre tid. Kortison har rask virkning, og er innrettet mot selve betennelsen, men tar ikke knekken på soppen, og kan bare brukes i kort tid av gangen. Behandling med kortison ser ut til å skape hyppigere og alvorligere utbrudd av eksemet, og kan dessuten medføre degenerering av hudcellene, abnorm hårvekst, lyse flekker i huden og utvidelse av de små blodårene i huden (rødming). Antimykotika er legemidler mot soppinfeksjoner, og inneholder vanligvis gift som tar knekken på soppen og dermed reduserer betennelsen i huden. Vanligste bivirkninger er irritasjon i og uttørking av hårsekkene, samt allergiske reaksjoner. Noe av soppen vil som regel overleve, og kan utvikle resistens mot preparatene.

Mange sjampoer som du får kjøpt mot flass eller fett hår i faghandelen eller på supermarkedet har ingen klinisk vurdering, og er ofte skadelig for ømfintlig hud. Vanlige sjampoer mot flass og fett hår gjør neppe annet enn å vaske håret rent for flass og fett. Hyppig vask tørker ut hodebunnen og medfører økt produksjon av hudfett. Man vi da kunne oppleve et stadig fetere hår og enda hyppigere behov for å vaske håret. Da øker også faren for seboreisk eksem. Og probemet er fremdeles ikke løst.

Dermo-kosmetisk (kosmosøytisk) behandling
Kouriles/Seboderm emulsjon og sjampo er kosmosøytiske preparater som behandler alle sider av lidelsen samtidig. Et kosmosøytisk preparat er et preparat i grenselandet mellom et kosmetisk og et farmasøytisk preparat med solid klinisk dokumentasjon på effektivitet og sikkerhet ved bruk. I perioder vil Kouriles bli levert under navnet Seboderm.

Målet med behandlingen er både å
- bekjempe mykotisk og bakteriell betennelse
- desimere forekomsten av sopp på huden
- normalisere produksjonen av hudfett
- redusere flassing
- styrke produksjonen av friske hudceller
- dempe kløe
- gi fuktighet til huden og myke den opp. Kouriles behandler således både forutsetningene for lidelsen og symptomene.

Virkestoffene i Kouriles er:
  • Octopirox (Piroctone Olamine) har anti-bakterielle, antimykotiske, anti-flass og antioksyderende egenskaper.
  • Sebomine (SB 12) er en kombinasjon av gluco-oxidase, lacto-peroxidase, thiocyanate og lactoferrine, som har antimykotisk og antibakteriell effekt ved å ødelegge stoffskifteprosessene hos sopp og bakterier.
  • H.U.C.P. er en hyaluronsyre med spesifikk molekylvekt, et mucopolysakkarid som også finnes naturlig i huden, både som intercellular substans og som fysisk barriere mot bakterier. H.U.C.P. fukter huden dypt og effektivt, og binder vann i huden. Brukes i mange slags kosmetikk, bl.a. innen rynkebehandling. Patentet på hyaluronsyre tilhører Farmaka S.r.l.
  • Norgel er en ester av glyserin og polymethacrylsyre som er egnet til å binde forholdsmessig store mengder vann. Når Norgel smøres på huden frigis fuktighet raskt og gir høy fuktighet i huden. Norgel er også et naturlig konserveringsmiddel, slik at Kouriles ikke trenger tilsetninger av konserveringsmidler.

Ved å tilføre og binde vann i huden, ødelegger Kouriles formerings-, vekst- og overlevelsesbetingelsene for sopp og bakterier. Uten at sopp og bakterier utvikler resistens.

Kouriles har ingen registrerte bivirkninger, og behandlingen er så mild for huden at den kan brukes gjennom hele "eksem-sesongen". Som kur brukes Kouriles emulsjon (gel) 2 ganger daglig i 4 uker, og Kouriles sjampo 2 ganger i uken. Ingen av preparatene etterlater preparatrester på huden. Kouriles regnes som et ikke-giftig preparat.

Kouriles selges i andre markeder også som Seboderm®, Dermopur® og EmulzeK®

En presentasjon av Kouriles finner du HER

Barneeksem
Behandlingen er så mild mot huden at Kouriles også kan brukes mot såkalt "Cradle Cap", infantil seboreisk eksem, hos spedbarn. Dette er et eksem som ofte opptrer i barnets første leveuker, vanligst i hodebunnen og på ørene. Se den kliniske testen HER

Atopisk eksem
Atopisk eksem er en kronisk gjentatt betennelsestilstand i huden. Eksemet opptrer oftest hos barn som
"arver" lidelsen i familier hvor eksem, astma og høyfeber forekommer ofte. Symptomene gir vanligvis utslag som rød, kløende, ujevn og fortykket hud. Barn vokser ofte av seg lidelsen med årene.

En større klinisk undersøkelse utført av The Derming Institute of Clinical and Bioengineering Research, Monza, Italia i 2003, undersøkte virkningen av Kouriles også på atopisk eksem. Resultatene var meget oppløftende og viste av Kouriles kan ha en gunstig virkning på atopisk eksem ved å forsterke hudbarrieren, beskytte mot betennelse og ha en god, dempende effekt på rødme og kløe. Testen er publisert i Journal of Applied Cosmotology #21, januar/mars 2003, offisielt tidsskrift for The International Society of Cosmetic Dermatology. Se den kliniske testen HER