Hårtap

Hårets livssyklus og spesifikke egenskaper
Hårets vekst kan grovt deles inn i faser: vekstfasen (anagen) - overgangsfase - hvilefasen (telogen) - overgangsfase - ny vekstfase. Vekstfasen varer normalt i 2-6 år, hvilefasen varer i 10-15 uker, mens overgangsfasene varer 2-3 uker.

Mot slutten av hvilefasen løsner håret i hårsekken og faller ut, og det er helt normalt å miste 100-150 hår i døgnet på denne måten.

Normalt er 80-85 % av håret i vekstfase og 15-20 % i hvile- eller overgangsfase. Man regner med at håret er genetisk programmert til å gjennomgå 20-25 komplette sykluser med gjennomsnittlig 4 år pr. syklus. Hvis syklusene blir kortere, gjennomføres hårets programmerte livsløp på kortere tid.

Hår består i hovedsak av stoffet keratin - det samme som neglene dine. Det kan derfor ikke ta opp verken vitaminer, proteiner, anti-oksidanter eller andre næringsstoffer - uansett hva reklamen måtte si. For å påvirke hårets vekst og grunnleggende kvalitet må selve hårroten påvirkes.

Hår kan behandles kosmetisk ved farging, bleking, mykningsbehandling (balsam) og strukturbehandling (permanent). Farge- og blekeskader kan forekomme, og slike skader kan behandles. Fargeskader og allergi kan oppstå ved gjentatt farging over lang tid. Håret bør derfor avfarges med et reverserende, ikke-blekende avfargingsprodukt minst en gang i året.

Hårtap
Hårtap i synlig grad rammer mer enn 50 % av norske menn før fylte 50 år - og ca. 25 % av kvinnene. Ingen av dem liker det - og mange av dem kan gjøre noe med det.

Den vanligste formen for hårtap kalles androgen alopeci eller mannlig type hårtap. Androgen alopeci rammer både menn og kvinner og skyldes hovedsakelig 3 faktorer: arv, alder og forekomsten av mannlig kjønnshormon, testosteron, i huden kombinert med forekomsten av et enzym, 5-alfa-reductase, som omdanner testosteron til "aggressiv" form; dihydrotestosteron (DHT).

DHT binder seg til spesielle reseptorer i hårroten og reduserer hårrotens evne til å ta opp næring. Hårroten klarer da ikke å produsere et hår av normal kvalitet, og vekstfasen reduseres mens hvilefasen utvides. Forholdet mellom vekst- og hvilefase utvikler seg negativt og resultatet er stadig mindre hår i aktiv vekstfase og stadig mer hår i passiv hvilefase. Det synlige resultatet blir da rett og slett mindre og mindre hår på hodet, samtidig som hårene blir tynnere og dekker dårligere.

Når hårroten ikke klarer å produsere et normalt voksende hår lenger, blir det gjerne stående igjen et lite "dun" - et såkalt "v ellus"-hår. Vanligvis slutter dette å vokse, og kan også miste pigmentene, slik at det blir fargeløst og lite synlig. Når "vellus"- hårene også forsvinner, er sjansene for å gjenopprette hårveksten sterkt svekket.

Det finnes ingen mirakelkur som gir deg håret tilbake, men det finnes klinisk dokumenterte behandlinger som vanligvis kan stoppe hårtapet eller redusere det i vesentlig grad, og noen ganger kan de også gi gjenvekst i større eller mindre grad. Det finnes dessverre også et enormt utvalg av "jukseprodukter" i dette markedet, og en god idè kan derfor være å lese påstått klinisk dokumentasjon nøye og evt. slå opp påståtte virkestoffer på internett.

Det finnes også andre former for hårtap, deriblant flekkvist hårtap, sesongavhengig hårtap, hårtap som følge av stress, hårtap etter strålebehandling og kjemoterapi, hårtap etter bruk av beroligende midler og andre medisiner m.m.

Behandling av hårtap
Det finnes effektive behandlingsmetoder for hårtap; både medisinsk, dermo-kosmetisk (kosmosøytisk) og kirurgisk.

Medisinsk behandling av hårtap
Av de medisinske behandlingene er behandling med Propecia ("hårpillen") og Recrea Forte (minoxidil) - i noen markeder kalt Rogaine/Regaine - de vanligste. Begge preparatene er klassifisert som legemidler, men bare Propecia krever resept. Propecia gir i klinisk test hårtapsstoppende virkning i ca. 85 % av tilfellene, mens Rogaine gir tilsvarende virkning i ca. 65 %. Hårtapsstoppende virkning inntrer etter 3-4 måneder, mens eventuell gjenvekst først kan registreres etter 12-24 måneder.

Begge behandlingene er basert på daglig bruk, og er i hovedsak behandlinger som utsetter videre hårtap. Behandlingen må fortsette så lenge man ikke vil miste hår. Begge preparatene gir i noen tilfeller noe gjenvekst av hår; Propecia i ca. 50 % av tilfellene og Rogaine ca. 45 %. Hvis behandlingen avsluttes, er det vanlig å miste så godt som alt det håret man ellers ville mistet i hele behandlingsperioden i løpet av 6-8 måneder.

Virkemiddelet i Recrea Forte er Minoxidil. Gjennom mange års bruk er det tydelig at det virker, men man vet ikke helt sikkert hvorfor. Recrea Forte er mest effektivt i kroneområdet, og det er sjelden å se noen effekt i fremre del av skallen. Som de fleste legemidler har også dette preparatet bivirkninger; ca. 25 % av brukerne opplever eksem eller irritasjon i hodebunnen. Regaine må ikke brukes av kvinner under svangerskap eller ved amming, siden Minoxidil som absorberes i kroppen kan gå over i morsmelken.

Virkemiddelet i Propecia er Finasteride, og pillen er egentlig en modifisert utgave av "Proscar" som er et middel mot forstørret prostata. Finasteride reduserer kroppens produksjon av enzymet 5-alfa-reductase type 2, som medvirker til omdanningen av testosteron til dihydrotestosteron (DHT). 5-alfa-reductase type 1 finnes også i kroppen, men Propecia virker ikke mot dette. Preparatet kan ikke brukes av kvinner. Av registrerte bivirkninger er: impotens, redusert ejakulat og sædkvalitet i 1-2 % av tilfellene. Bivirkningene opphører hvis man slutter å bruke preparatet.

Dermo-kosmetisk (kosmosøytisk) behandling av hårtap
Dermo-kosmetisk (kosmosøytisk) behandling av hårtap er en behandlingsform som behandler flere aspekter av hårtapet samtidig ved hjelp av preparater som faller inn i den nye preparatgruppen
"cosmoceuticals". Cosmoceuticals er preparater som ligger i grenselandet mellom kosmetiske og farmasøytiske preparater. Disse preparatene er som oftest til utvortes, lokal bruk, men har virkning under huden ved hjelp av innholdsstoffer som besørger transport gjennom huden, såkalte vasodilatorer. De fleste kosmosøytiske preparater har ikke registerte bivirkninger.

Mange spesialsjampoer og lotioner etc. som selges i faghandelen mangler en vasodilator (det er dyrt!) og kan derfor ikke ha noen annen virkning enn rent kosmetisk.

Av kjente kosmosøytiske preparater innen hårtapsbehandling er Kaidax (tidligere "Anagen") det best klinisk testede og dokumenterte preparatet som finnes på markedet i dag. Kaidax er testet etter de samme prinsipper som for eksempel Propecia og er derfor sammenlignbart i virkningsgrad.

Kaidax produseres av Farmaka S.r.l. i Milano, Italia, som er en kjent virksomhet innen design og produksjon av farmasøytiske preparater, og som også gjennom de siste 30 år aktivt har utviklet og designet preparater for hud, negler og hår. Det er publisert atskillige kliniske tester av Farmaka sine preparater for hud (eksem/acne) og hår (Kevis/Anagen/Kaidax) i seriøse, medisinske tidsskrifter. Farmaka arbeider tett sammen med velansette europeiske universiteter og medisinske sentre.

Dagens Kaidax er et 4. generasjons preparat og et effektivt resultat av mer enn 30 års forskning og utvikling. Både dagens Kaidax og forrige generasjon av Anagen, nå lisensiert til Pfizer Group under navnet "Kevis", er tillatt solgt på det amerikanske markedet. For å kunne selges i USA må virkningen av preparatene dokumenteres og dokumentasjonen må godkjennes av US Food and Drug Agency. Litt dumt at amerikanske preparater ikke må gå gjennom den samme prosedyren for å kunne selges i Europa; det kunne spart oss for en mengde virkningsløse preparater.

Anagen-behandlingen med Kaidax
Anagen-behandlingen er en behandling som du i hovedsak utfører selv. Behandlingen består av en spesiell hodebunnslotion som påføres i hodebunnen og en spesialsjampo. Grunnbehandlingen strekker seg over 72 dager. Denne delen av behandlingen har vist seg å ha positiv virkning i form av å stoppe eller vesentlig å redusere hårtapet hos over 90 % av testdeltakerne i klinisk test. Samtidig viser testen at hårtykkelsen økte vesentlig i samme tidsrom.

Gjenvekst observeres hos ca. 55 % av brukerne, men dette krever lang tids vedlikeholdsbehandling, hvor man bruker hodebunnslotion 1 gang i uken (i noen tilfeller hver 14.dag) og spesialsjampo 1-2 ganger i uken (sjampo skal man ha likevel). Nedenfor kan du se noen av våre resultater. Det anbefales å bestille en konsultasjonstime for vurdering av gjenvekst-potensialet.

Kaidax behandler hårtapet på 3 måter: beskytter hårroten mot påvirkning av DHT, tilfører næring og vitaminer, og normaliserer hårets aktive vekst- og hvile-faser. Dette skjer gjennom bruk av følgende virkestoffer:
*Serenoa Repens (Saw Palmetto/Serenoa Serrulata) - ekstrakt av dvergpalmefrukt. Kjent i amerikansk folkemedisin gjennom flere hundre år som medisin mot prostata-problemer, og senere godtatt som et "etisk" farmasøytisk preparat virksom mot bl.a. 5-alfa-reductase. Brukt lokalt i hodebunnen beskytter den hårroten mot påvirkning av DHT. Serenoa Repens er naturens versjon av Finasteride, men uten bivirkninger når det brukes lokalt. *Capigen® består av soyaproteiner, aminosyrer og kondroitinsulfat. Denne kombinasjonen av virkestoffer øker mengden hår i aktiv vekstfase, regulerer stoffskiftet og øker blodgjennomstrømmingen.
*Glykosaminoglykaner som består av lange karbohydratkjeder som gir næring til hårroten og skaper grunnlag for økt, aktiv vekstfase.
*Vitaminer, Biotin (et B-vitamin, også kalt vitamin H) og Pantenol (B5) (Pantotensyre), som er de eneste B-vitaminer som virker direkte på hårveksten. Biotin er dessuten viktig for stoffskiftet, aktiverer bakteriehemmende enzymer og øker omsetningen av aminosyrer.
*Aminosyrer; carboxymethylsysteine, arginin (en ikke-essensiell aminosyre) og lysin (en essensiell aminosyre). Kombinasjonen styrker hårveksten og gjør at håret sitter fastere. I tillegg utskiller arginin nitrogenoksid, som er en hårvekst-modulator.
*Vasodilator: Thurfylnicotinate, utvider de små blodårene under huden, øker blodgjennomstrømmingen og letter opptak av virkestoffene.


Hårtransplantasjon

Hårtransplantasjon regnes som en enkel operasjon. Den er tilnærmet smertefri, fort overstått og resultatet blir naturlig hvis håndverket utføres på en skikkelig måte. Flere tusen nordmenn er hårtransplantert, og de fleste legger man ikke merke til fordi de har fått en faglig forsvarlig behandling. Så er det de få da, de som man virkelig legger merke til; de har helt tydelig valgt gal klinikk… eller ikke fullført behandlingen.

I hovedsak består behandlingen i å ta en "flik" med hud med hårrøtter fra nakkepartiet, dele dette opp i små transplantater med hårrøtter og "plante" dem i det eller de områder hvor man har mistet håret. Uttaksområdet i nakken sys igjen, og etterlater et tynt arr i nakken som dekkes av håret. En hårtransplantasjon vil være synlig de første 2-3 ukene hvis det ikke er hår i området fra før. De fleste klinikker bruker i dag micrografts for transplantasjon. Micrografts er transplantater med 1-3 hårrøtter. For å skille seg ut bruker klinikkene forskjellige navn på samme teknikk: single hair replacement, natural hair replacement etc. Men det er i hovedsak samme teknikk. Det som skiller klinikkene er i hovedsak det håndverket som utføres; om man tar seg tid til å gjøre det pent, eller om man bare "planter hår".

FUE-teknikk (follicle unit extraction) er "in" for tiden. Dette er en teknikk som stammer fra 70-80-tallet, da man "boret" ut transplantater med hjelp av en sirkelformet kniv. Dagens FUE-teknikk er det samme som da man den gangen brukte den minste utgaven av slike kniver. Teknikken tar omtrent 3 ganger så lang tid som en micrograft-transplantasjon og koster mer enn det dobbelte. FUE brukes derfor helst i mindre omfattende transplantasjoner. Faren for infeksjon i uttaks- og transplantasjonsområdet er ca. 30 ganger høyere ved FUE-teknikk enn ved vanlig micrograft-teknikk.

Tetthet er alltid et litt akademisk spørsmål. Rent fysisk kan man sette hår med ned til under 1mm avstand, men dette krever flere behandlinger. Hvis det er hår i området fra før, må dette tilpasses individuelt.

Hårtransplantasjon bør overveies grundig. Husk at hvis du starter behandling med hårtransplantasjon før hårtapet ditt er stabilt, må du sannsynligvis fortsette å "fylle på" inntil hårtapet er stabilt.

Hvis ditt familiære hårtapsmønster er begrenset til for eksempel vikene eller kronen, er det for så vidt helt greit å starte når som helst. Men hvis hårtapsmønsteret er omfattende, bør tidspunktet for når du bør starte overveies nøye. Ikke bare for å spare deg for penger, men også for å økonomisere best mulig med de ressurser du har å ta av. Det er tettheten og kvaliteten på det håret du har i nakken og på sidene ("mellom ørene") som bestemmer hvor mye hår som kan flyttes på.

Det resultatet du kan forvente er avhengig av hårkvalitet, mengde som kan flyttes og den klinikken du velger (det vil si erfaring og kvalitet på det arbeidet som utføres). Godt håndverk betyr i denne sammenhengen at en hårtransplantasjon ikke skal synes når du er ferdigbehandlet. Hvis den synes, har du valgt gal klinikk. Så enkelt er det egentlig.

En god klinikk koster naturligvis mer enn en middels god. Dårlig klinikker finnes også. Det går også an ved flere klinikker å "forhandle" seg til rabatter. Resultatet blir ofte deretter. Bruk heller litt ekstra på å være sikker på å få den beste behandlingen. Du skal leve med resultatet resten av livet.

Den siste kliniske testen finner du HER
Presentasjon av Anagen finner du HER

Eksempler på vekstbehandling med gjenvekst:Før
Før
Etter 30 måneder
Etter 30 måneder
Før
Før
Etter 18 måneder
Etter 18 måneder
Før
Før
Etter 10 måneder
Etter 10 måneder