Behandling av hårtap

Det finnes effektive behandlingsmetoder for hårtap; både medisinsk, dermo-kosmetisk (kosmosøytisk) og kirurgisk.

Medisinsk behandling av hårtap

Av de medisinske behandlingene er behandling med Propecia ("hårpillen") og Recrea Forte (minoxidil) - i noen markeder kalt Rogaine/Regaine - de vanligste. 

Begge preparatene er klassifisert som legemidler, men bare Propecia krever resept. Propecia gir i klinisk test hårtapsstoppende virkning i ca. 85 % av tilfellene, mens Rogaine gir tilsvarende virkning i ca. 65 %. Hårtapsstoppende virkning inntrer etter 3-4 måneder, mens eventuell gjenvekst først kan registreres etter 12-24 måneder. 

Begge behandlingene er basert på daglig bruk, og er i hovedsak behandlinger som utsetter videre hårtap. Behandlingen må fortsette så lenge man ikke vil miste hår. Begge preparatene gir i noen tilfeller noe gjenvekst av hår; Propecia i ca. 50 % av tilfellene og Rogaine ca. 45 %. Hvis behandlingen avsluttes, er det vanlig å miste så godt som alt det håret man ellers ville mistet i hele behandlingsperioden i løpet av 6-8 måneder.

Virkemiddelet i Recrea Forte er Minoxidil. Gjennom mange års bruk er det tydelig at det virker, men man vet ikke helt sikkert hvorfor. Recrea Forte er mest effektivt i kroneområdet, og det er sjelden å se noen effekt i fremre del av skallen. Som de fleste legemidler har også dette preparatet bivirkninger; ca. 25 % av brukerne opplever eksem eller irritasjon i hodebunnen. Regaine må ikke brukes av kvinner under svangerskap eller ved amming, siden Minoxidil som absorberes i kroppen kan gå over i morsmelken.

Virkemiddelet i Propecia er Finasteride, og pillen er egentlig en modifisert utgave av "Proscar" som er et middel mot forstørret prostata. Finasteride reduserer kroppens produksjon av enzymet 5-alfa-reductase type 2, som medvirker til omdanningen av testosteron til dihydrotestosteron (DHT). 5-alfa-reductase type 1 finnes også i kroppen, men Propecia virker ikke mot dette. Preparatet kan ikke brukes av kvinner. Av registrerte bivirkninger er: impotens, redusert ejakulat og sædkvalitet i 1-2 % av tilfellene. Bivirkningene opphører hvis man slutter å bruke preparatet.

Dermo-kosmetisk (kosmosøytisk) behandling av hårtap

LDermo-kosmetisk (kosmosøytisk) behandling av hårtap er en behandlingsform som behandler flere aspekter av hårtapet samtidig ved hjelp av preparater som faller inn i den nye preparatgruppen"cosmoceuticals". Cosmoceuticals er preparater som ligger i grenselandet mellom kosmetiske og farmasøytiske preparater. 

Disse preparatene er som oftest til utvortes, lokal bruk, men har virkning under huden ved hjelp av innholdsstoffer som besørger transport gjennom huden, såkalte vasodilatorer. De fleste kosmosøytiske preparater har ikke registerte bivirkninger.

Mange spesialsjampoer og lotioner etc. som selges i faghandelen mangler en vasodilator (det er dyrt!) og kan derfor ikke ha noen annen virkning enn rent kosmetisk.

Av kjente kosmosøytiske preparater innen hårtapsbehandling er Kaidax (tidligere "Anagen") det best klinisk testede og dokumenterte preparatet som finnes på markedet i dag. Kaidax er testet etter de samme prinsipper som for eksempel Propecia og er derfor sammenlignbart i virkningsgrad.

Kaidax produseres av Farmaka S.r.l. i Milano, Italia, som er en kjent virksomhet innen design og produksjon av farmasøytiske preparater, og som også gjennom de siste 30 år aktivt har utviklet og designet preparater for hud, negler og hår. Det er publisert atskillige kliniske tester av Farmaka sine preparater for hud (eksem/acne) og hår (Kevis/Anagen/Kaidax) i seriøse, medisinske tidsskrifter. Farmaka arbeider tett sammen med velansette europeiske universiteter og medisinske sentre.

Dagens Kaidax er et 4. generasjons preparat og et effektivt resultat av mer enn 30 års forskning og utvikling. Både dagens Kaidax og forrige generasjon av Anagen, nå lisensiert til Pfizer Group under navnet "Kevis", er tillatt solgt på det amerikanske markedet. For å kunne selges i USA må virkningen av preparatene dokumenteres og dokumentasjonen må godkjennes av US Food and Drug Agency. Litt dumt at amerikanske preparater ikke må gå gjennom den samme prosedyren for å kunne selges i Europa; det kunne spart oss for en mengde virkningsløse preparater.

Anagen-behandlingen med Kaidax

Anagen-behandlingen er en behandling som du i hovedsak utfører selv. 

Behandlingen består av en spesiell hodebunnslotion som påføres i hodebunnen og en spesialsjampo. Grunnbehandlingen strekker seg over 72 dager. Denne delen av behandlingen har vist seg å ha positiv virkning i form av å stoppe eller vesentlig å redusere hårtapet hos over 90 % av testdeltakerne i klinisk test. Samtidig viser testen at hårtykkelsen økte vesentlig i samme tidsrom.

Gjenvekst observeres hos ca. 55 % av brukerne, men dette krever lang tids vedlikeholdsbehandling, hvor man bruker hodebunnslotion 1 gang i uken (i noen tilfeller hver 14.dag) og spesialsjampo 1-2 ganger i uken (sjampo skal man ha likevel). Nedenfor kan du se noen av våre resultater. Det anbefales å bestille en konsultasjonstime for vurdering av gjenvekst-potensialet.

Kaidax behandler hårtapet på 3 måter: beskytter hårroten mot påvirkning av DHT, tilfører næring og vitaminer, og normaliserer hårets aktive vekst- og hvile-faser. Dette skjer gjennom bruk av følgende virkestoffer:*Serenoa Repens (Saw Palmetto/Serenoa Serrulata) - ekstrakt av dvergpalmefrukt. Kjent i amerikansk folkemedisin gjennom flere hundre år som medisin mot prostata-problemer, og senere godtatt som et "etisk" farmasøytisk preparat virksom mot bl.a. 5-alfa-reductase. Brukt lokalt i hodebunnen beskytter den hårroten mot påvirkning av DHT. Serenoa Repens er naturens versjon av Finasteride, men uten bivirkninger når det brukes lokalt. *Capigen® består av soyaproteiner, aminosyrer og kondroitinsulfat. Denne kombinasjonen av virkestoffer øker mengden hår i aktiv vekstfase, regulerer stoffskiftet og øker blodgjennomstrømmingen. *Glykosaminoglykaner som består av lange karbohydratkjeder som gir næring til hårroten og skaper grunnlag for økt, aktiv vekstfase.*Vitaminer, Biotin (et B-vitamin, også kalt vitamin H) og Pantenol (B5) (Pantotensyre), som er de eneste B-vitaminer som virker direkte på hårveksten. Biotin er dessuten viktig for stoffskiftet, aktiverer bakteriehemmende enzymer og øker omsetningen av aminosyrer.* Aminosyrer; carboxymethylsysteine, arginin (en ikke-essensiell aminosyre) og lysin (en essensiell aminosyre). Kombinasjonen styrker hårveksten og gjør at håret sitter fastere. I tillegg utskiller arginin nitrogenoksid, som er en hårvekst-modulator.*Vasodilator: Thurfylnicotinate, utvider de små blodårene under huden, øker blodgjennomstrømmingen og letter opptak av virkestoffene.